Oyun Türleri


OYUN TÜRLERİ


  • En son işlediğimiz dersimizde hocamız bize birçok görsel gösterdi. Biz bu görselleri oyun türlerine göre sınıflandırdık. Derste diğer gruplar ile birlikte çalışmamızı hocamıza sunduk. Şimdi size çalışmamızda bahsettiğimiz oyun türlerinin neler olduğunu ve bu oyunların çocukların gelişimlerine olan katkılarından bahsedeceğiz. 



AÇIK ALAN OYUNLARI: Bu oyunlar en başta çocukların kaba motor becerilerini geliştirmeye katkı sağlar. Aynı zamanda sosyal-duygusal ve dil gelişimine de katkı sağlamaktadır. Bezirgan başı, halat çekme, istop, denge oyunları, ip atlama, tırmanma gibi oyunlar örnektir.



KAPALI ALAN OYUNLARI: Ev, okul gibi iç mekanlarda oynanan oyunlardır. Masa başı olarak oynanabilir. Bazı kurallı oyunlar, sınıf içinde düzenlenmiş kum veya su masaları, oyun hamuru, evcilik gibi oyunlar örnektir. Çocukların bütün gelişim alanlarını destekler. 


FİZİKSEL OYUN: Fiziksel oyun, kaba ve ince motor hareketleri içermektedir. Koşma, zıplama, tırmanma, kaydıraktan kayma, bisiklete binme gibi açık hava oyun oyun etkinlikleri kaba motor; boncuk dizme, yapboz yapma, küçük bloklarla oynama, dizme, ayırıp birleştirme gibi etkinlikleri içeren masa oyunları ise ince motor etkinlikleri olarak gruplandırılır.



YAPI-İNŞA OYUNLARI: Çocuklar, yeni bir şey inşa etmek ya da gerçek bir nesneyi  temsil eden bir şey yaratmak amacı ile yapı-inşa materyallerini kullanarak oyun oynamaktadırlar. Yapı-inşa oyunları çocukların yaratıcılıklarını geliştirmelerine, kendilerini yaratıcı bir şekilde ifade etmelerine olanak tanımaktadır. Aynı zamanda çocukların ince ve kaba motor gelişimini de desteklemektedir. Açık ya da kapalı mekanlarda, bireysel veya grup olarak oynanabilir. 



DRAMATİK OYUN: Fantezi ve hayal gücünü içeren oyunlardır. Oyun sırasında çocuklar yetişkin rollerine girerek hayal güçlerini kullanarak yeniden canlandırabilir.Tek başına oynayabildikleri gibi grup halinde de oynanabilir. Çocukların sosyal ve duygusal gelişimini desteklemektedir. 


DOĞAL MATERYALLERLE OYUN: Kum, kil, su, çamur gibi doğal materyallerle oyun çocukların doğal dünyayı keşfetmelerine imkan sağlayan oyunlardır. Doğal materyallerle oynamak fiziksel, sosyal, duygusal, bilişsel ve dil gelişimlerini etkiler. Duyusal açıdan zengindir ve sakinleştirici özelliği bulunur.




KURALLI OYUN: Çocukların zevkle oynadığı genellikle rekabeti içeren ve kuralları olan oyunlardır. Genellikle yetişkinler tarafından çocuklar için yaratılan oyunlardır. Sosyal, duygusal, fiziksel gelişime katkı sağlarlar. İletişim ve dil becerilerini geliştirir. İşbirliği ve rekabet düşüncelerini ortaya koyar. 




MÜZEDE OYUN:  İncelediğimiz görsellerde müzede oyun örnekleri de vardı duyu organlarına yönelik müzeye giden çocuklar organları daha yakından tanıyarak deneyim kazandılar.



DOĞAL ORTAMDA OYUN: Bu oyun türü görsellerde yapılandırılmış ve yapılandırılmamış olarak yer almaktaydı. Orman, bahçe gibi alanlarda oynanır. Öğretmen bahçeyi düzenleyerek çocukların ilgisini çekebilir bu da yapılandırılmış doğal ortam olur. 













Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Geleneksel Çocuk Oyunları ve Günümüz Çocuk Oyunları Arasındaki Fark

Tombik ayı ve arkadaşları saymayı öğreniyor adlı matematik ve türkçe etkinliği