Matematik ile ilgili oyunlar ve materyaller (29.11.2019)



1- Kırmızı Başlıklı Kız: Okul öncesinde kullanılan bu materyal çocukların problem çözme ve mekanda konumla ilgili becerilerini geliştirmede yardımcı olacaktır. Çocuklar yönerge kitabındaki yönergeleri uygulayarak parçaları doğru yerlere yerleştirirler.


2- Tak Çıkar Yumurtalar: Bu materyalde yumurtaların ikiye bölündüğünü ve içlerinde şekiller olduğunu görüyoruz. Çocukların parça-bütün ilişkisini ve geometrik şekilleri öğrenmesi için kullanılabilir. Yumurtaları ikiye bölüp daha sonra ters çevirerek eşleştirme oyunu oynanabilir. Böylece çocuk geometrik şekilleri eşleştirir.


3- Mıknatıslı Şekiller: Bu materyalde kartlar vardı kartların üzerinde şekilleri nasıl birleştirmemiz gerektiğiyle ilgili yönergeler vardı. Bu yönergelere uyarak tahtanın üzerine karttaki şekli oluşturmaya çalıştık. Çocuklara kartları vererek geometrik şekillerden bir resim oluşturmasını isteyebiliriz ya da çocuklar kendi hayal güçlerini kullanarak oluşturabilir. Bu materyal okul öncesi çocukların geometrik şekilleri tanımasına yardımcı olabilir.



4- Kule Oluşturma: Bu materyalde yönerge kitabı vardı. Kitaba bakarak farklı şekillerde olan kuleleri oluşturduk. Çocuklar yönergelere bakarak birebir eşleştirme yapabilir aynı zamanda çocukların mekanda konum becerilerini geliştirebilir.



5- Sayı Dominosu: Bu materyalde hem rakam hemde şekillerle yan yana verilen kartlar vardı. Bu kartlarda verilen şekilleri sayarak şekillerin sayısı ile rakamları eşleştirdik. Okul öncesinde çocukların sıralama yapma ve birebir eşleştirme becerilerine katkı sağlayabilir.


6- Sayı ve Şekil Kartları:  Bu materyalde üstte sayılar daha sonra sayının ingilizce yazımı ve en altta sayılara eşit resimlerin bulunduğu kartlar vardı. 25 sayısına kadar kartlar vardı. Bu kartlar ile çocuklara ritmik saymayı, basit toplama ve çıkarma işlemlerini yaptırabiliriz.


7- Sıralama  Kartları: Bu materyalde üzerinde resim olan ve karışık olarak verilen kartları oluş sıralarına göre sıraladık. Örneğin bir tohumun  nasıl ağaç olduğunu resimlere bakarak doğru şekilde sıralama gibi. Çocuklar bu materyal ile birbiriyle ilişkili olan durumları oluş sırasına göre sıralayabilir. Çocukların sıralama becerisine katkı sağlayabilir.


8- Araba ve Bloklar: Bu materyalde yönerge kitabıyla birlikte çocuklara verilebilir. Çocuklar yönerge kitabındaki görsellere uygun şekilleri arabanın üzerine bloklarla oluşturur. Bloklar ile çocuklara parça bütün ilişkisi kazandırılabilir.  



9- Bal Peteği: Bu materyalde kartların altındaki yönergelere uygun şekilleri peteğin üzerindeki sayılara yerleştirdik. Şekilleri yerleştirdiğimizde bütün sayıların toplamının aynı olması gerekiyor. Biz ilk gördüğümüzde keşfetmekte zorlandık ama daha sonra oyunun amacını anladık. Bunu çocuklara vermeden önce çocukların toplama becerisini geliştirmemiz gerekiyor aynı zamanda farklı sayıların toplamının aynı olduğunu anlaması gerekiyor. Çocukların matematik becerisi için faydalı bir materyal olabilir.


10- Legolar: Bu materyal legolardan oluşuyordu. Çocuklar bu materyalle legoların üstünde yazan sayıları küçükten büyüğe sıralayarak örüntü oluşturabilir. Renkleri sıralayarak örüntü oluşturabilir. Bu materyal çocukların sıralama becerisi kazanmalarında ve örüntü oluşturmayı öğrenmelerinde  kullanılabilir. 




Yorumlar

  1. Çocuklara sayma, örüntü, şekiller, ölçme... konuları kapsamındaki kavramları oyunlaştırarak, çocukların deneyimlerinden yola çıkarak, tekerleme, parmak oyunu, hikayeler gibi farklı öğelerle pekiştirerek kazandıran öğretmenler olacağınıza inanıyorum.
    Ders süreci boyunca sınıf içi uygulamalarda gösterdiğiniz çaba ve düzenli paylaşımlarınız için tebrik ederim. Paylaşımlarınızın devam etmesi dileklerimle...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Oyun Türleri

Geleneksel Çocuk Oyunları ve Günümüz Çocuk Oyunları Arasındaki Fark

Tombik ayı ve arkadaşları saymayı öğreniyor adlı matematik ve türkçe etkinliği