Makale İncelemesi

Anaokuluna Devam Eden Altı Yaşındaki Çocuklar İle Okul Öncesi Öğretmenlerinin Oyun Hakkındaki Görüşlerinin İncelenmesi

Belma TUĞRUL Penn State Üniversitesi - Özge METİN ASLAN Hacettepe Üniversitesi - H. Gözde ERTÜRK Aksaray Üniversitesi - Şenay ÖZEN ALTINKAYNAK Kafkas Üniversitesi


ÖZET
Bu araştırmanın amacı; okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden çocuklar ile öğretmenlerinin oyun hakkındaki beklentilerini ve görüşlerini belirlemektir. Bu araştırma ile öğretmenlerin öğrenme sürecinde oyunu bir yöntem olarak kullanma tercihlerini ve bu konudaki uygulamalarını, çocuklara sağladıkları oyun fırsatlarını ve çocukların oyun fırsatlarına ilişkin beklentilerini, memnuniyetlerini ve oyun gereksinimi karşısındaki engelleri ortaya koymak amaçlanmıştır. 

ARAŞTIRMA YÖNTEMİ
 Yapılan bu araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği kullanılmıştır. Bu araştırmanın verileri, görüşme türlerinden yarı-yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmıştır.

ÇALIŞMA GRUBU
Bu araştırmanın çalışma grubu  59’u kadın okul öncesi öğretmenidir. Çalışma grubunda yer alan öğretmenler, Türkiye genelinde MEB’e bağlı devlet ve özel okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapmaktadır. Mesleki deneyimleri 0-10 yıl arasında değişmektedir. Çalışmada yer alan 89 çocuk ise; 59 okul öncesi eğitimi öğretmeninin sınıfından uygun örnekleme kullanılarak belirlenmiştir. Katılımcı çocukların 40’ı kız, 49’u ise erkektir. 

VERİ TOPLAMA ARACI
Araştırma verileri okul öncesi öğretmenleri ve 6 yaş grubundaki çocuklara yönelik olarak hazırlanan iki ayrı yarı yapılandırılmış görüşme formundan elde edilmiştir. 
Çocuklara ait görüşme formu; okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 6 yaşındaki çocukların oyunun tanımı ve özellikleri, oyunda arkadaş tercihi, oyun dışında geçirdikleri zaman ve kendilerine sağlanan oyun fırsatları hakkındaki görüşlerini belirlemeye yönelik hazırlanmıştır.
Araştırma için kullanılan ikinci görüşme formu ise öğretmenler için kullanılmıştır. Bu görüşme formu; okul öncesi öğretmenlerinin oyunun tanımına, özelliklerine ve önemine, oyunun bir öğretim yöntemi olarak kullanımına ve uygulamadaki yeterliliklerine ilişkin görüşlerini ortaya koyacak soruları içermektedir.

SONUÇ
Araştırma sonucunda, çocukların ve öğretmenlerin oyun tanımlarına ilişkin benzer özellikler üzerinde durdukları görülmüştür. Öğretmenlerin oyunu bir dinlenme zamanı ya da ödül olarak çocuklara sunmaları ve diğer etkinlikleri gerçekleştirebilmek için oyunu kolayca yarıda kesebilmeleri gibi tutum ve davranışlar sergiledikleri görülmektedir. Bu durum çocukların yetişkinleri oyunun dışında görmelerine neden olmaktadır. Öğretmenlerin eğitim programı içinde oyunun önemini fark etmedikleri ve aktif bir öğretim yöntemi olarak oyundan faydalanmadıkları görülmektedir. Bazı öğretmenlerin bu konudaki eksikliklerinin farkında oldukları ve desteklenmeye ihtiyaç duydukları belirlenmiştir.



Biz grup olarak hem okul öncesi öğretmenlerin hem de çocukların oyun hakkındaki görüşlerini inceleyen bir makaleyi sizinle paylaşmak istedik. İnceledik, kısaca özetledik ve sizinle paylaşıyoruz.

Makalenin tam haline aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/92362   




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Oyun Türleri

Geleneksel Çocuk Oyunları ve Günümüz Çocuk Oyunları Arasındaki Fark

Tombik ayı ve arkadaşları saymayı öğreniyor adlı matematik ve türkçe etkinliği